Hirdetés

Koncepciók

Az Oggi.hu magazin oldalain nem csak a koncepciókról lehet olvasni, hanem megtalálhatóak rajta a tudomány, ezen belül a csillagászat és az űrkutatás, valamint a zöld energia termelésével kapcsolatos legújabb híreket. Ezen a blogon, elsősorban a koncepciók találhatóak meg.

Pixi, a kis városi busz koncepció

2016.06.19. 08:00 hs68

Elektromos önvezető busz koncepció, a tisztább és élhetőbb városi életért. Környezetbarát és rugalmas megoldás a tömegközlekedésben.

A koncepció


A Pixi, egy elektromos és vezető nélküli busz, ami nem csak a megállókban veszi fel az utasokat. Tiszta és csendes, az elektromos hajtásnak köszönhetően, a befogadóképessége 14 utas lenne. A rendszer hasonló, mint amit a közelmúltban indított a Bombardier PRIMOVE busz Mannheim-ben, Németországban.

A működés


A busz külső felületét képernyők alkotnák, amivel el lehetne érni, hogy "átlátszó" legyen a busz. Kamerák segítségével, valós időben mutatná a képet a túloldalról. A képernyőket ezen felül még hirdetések és közérdekű információk megjelenítésére is fel lehet használni.
Ugyan ez a megoldás lenne a busz belsejében is. A busz eleje és hátulja panorámás lenne, hogy természetes fény is kerüljön a jármű belsejébe.
Négy kerék meghajtással rendelkezne, az energiát indukciós elven, az úttestből nyerné. Képes lenne elhagyni a kijelölt útvonalat is egy rövid szakaszon, ilyenkor a saját akkumulátorait használná. Az elektromos hajtásnak köszönhetően csendes és környezetbarát megoldás lehet a városokban.
A Pixi tetejére, két átlátszó, nyolcszögletű ablak lenne elhelyezve, ami egyben nyitható is.

A tervező véleménye szerint ideje lenne, hogy az elektromos buszok megjelenjenek a városokban, nagy számban. A Pixi lehetne az egyik alternatív megoldás, a hangos és szennyező városi buszok kiváltására. Környezetbarát, nem igényel felsővezetéket, aminek a nagy előnye, hogy rugalmasan tudja az útvonalat megválasztani.

Tervező: Xavier Gordillo

Az írás az Oggi Magazinból lett kiválasztva.

ipad-pixi-2.jpg

süti beállítások módosítása