Hirdetés

Koncepciók

Az Oggi.hu magazin oldalain nem csak a koncepciókról lehet olvasni, hanem megtalálhatóak rajta a tudomány, ezen belül a csillagászat és az űrkutatás, valamint a zöld energia termelésével kapcsolatos legújabb híreket. Ezen a blogon, elsősorban a koncepciók találhatóak meg.

R1 - Villamos innováció

2016.07.03. 10:00 hs68

Az épített környezet és a városok folyamatosan változnak. Az ott közlekedő villamosok legtöbbször műszakilag és esztétikailag elavultak.



Az orosz Uraltransmash cég az Atom dizájncég által tervezett R1-es villamos koncepcióját még 2014-ben mutatták be az "INNOPROM" Nemzetközi Ipari Kiállításon. Abszolút alacsony padlós, háromrészes villamos.

Az R1 tervezés alapja egy egyedi megközelítésen alapult, mégpedig, hogy a villamos illeszkedjen a modern városképbe. Mint közlekedési eszköz nélkülözhetetlen szerepet tölt be a városok életében, ezért fontos annak a megjelenése is. Ez a koncepció lehetővé tette a tervezőknek, hogy egy új képlet alapján dolgozzanak: "jármű + építészet = vehitecture". A vehitecture tükrözi legjobban az új interdiszciplináris területet a közlekedés és az építészet között, aminek a terméke az R1.

Az Uraltransmash üzemében gyártották le a prototípust, a design cég felügyelete alatt.
Külsőre úgy néz ki, mintha acélvázra szereltek volna egy hatalmas tükröt, ami a szó szoros értelmében visszatükrözi a várost, amiben közlekedik. A dizájn a legmodernebb a villamosok világában. A vezető szinte az út fölött kapott helyet, ami jelentősen csökkenti a holtteret. A leggyakoribb baleseti ok, hogy a vezető nem látja meg időben a lelépő gyalogost, vagy a közeledő járművet.
A szimmetrikus formája lehetővé teszi, hogy fordulás nélkül tudjon mindkét irányban közlekedni. A világítás is kétféle módban használható, első és hátsó lámpaként.
Külön figyelmet fordítottak a szerelvény tetejének a kialakítására is, mert a városlakók az épületekből erre is rálátnak. Igyekeztek az ott található technikai részleteket elrejtették a burkolat alá.

Az R1 tervezőinek fő célja az volt a belső tér kialakításakor, hogy az utas szinte otthoni körülményeket élvezhessen az útja során. Az alapanyagok fa, fém és szövet. Kényelmes, ergonomikus székekkel, a kapaszkodók, antibakteriális rézbevonatot kaptak. A hangrendszer lehetővé teszi, hogy menet közben halk zenét sugározzon kiváló minőségben. A világítás LED lámpákkal lett megoldva, amik meleg fehér fényt árasztanak.

A vezető fülke is eltér a megszokottól, érintő képernyős vezérlő rendszerekkel van felszerelve. Tükrök helyett kívül és belül egyaránt kamerák segítségével tudja a forgalmat figyelemmel kísérni a villamos vezetője.

A sorozatgyártást a mérnökök most tervezik. Az elképzelések szerint az R1 új mércét állít fel, nem csak a dizájn terén, hanem a gyártási minőségben is. Innovatív anyagfelhasználás, és a legapróbb részletekre is kiterjedő figyelem.

A cikket az Oggi.hu oldalon találtam: R1 - Villamos innováció

süti beállítások módosítása