Hirdetés

Koncepciók

Az Oggi.hu magazin oldalain nem csak a koncepciókról lehet olvasni, hanem megtalálhatóak rajta a tudomány, ezen belül a csillagászat és az űrkutatás, valamint a zöld energia termelésével kapcsolatos legújabb híreket. Ezen a blogon, elsősorban a koncepciók találhatóak meg.

X-57 Maxwell

2016.06.30. 07:00 hs68

A NASA újfajta elektromos repülőgépet készül építeni, amit 14 villanymotor tart a levegőben.

A NASA februárban jelentette be, hogy szándékában áll kísérleti repülőgépet építeni, hogy teszteljék az új technológiákat. A legújabb koncepciójuk az X-57, amit a nyilvánosságra hoztak. 14 elektromos motor segítségével repülne a gép, amivel tesztelhetik a legzöldebb meghajtási technológiát.

A gép a Maxwell becenevet kapta, az első repülő az X-plane sorozatban, amit a NASA kijelölt egy évtizede és a célja, hogy az általános légi közlekedésben elfogadtassák az új technológiákat, amivel csökkenteni lehet az üzemanyag fogyasztást, és a zajártalmat.

A Maxwellnek speciálisan kialakított szárnyai vannak, és mindkettőn hét-hét elektromotor. Ebből 12 a szárny élén van elhelyezve, míg 2 a szárnyvégeken kapott helyet. A hat-hat kisebb motor a le és felszállásnál fogják használni, míg a két szélsőt az utazómagasságot elérve a haladáshoz.
A prototípus legfontosabb feladata, hogy bebizonyítsa az energiahatékonyságát az elektromos motoroknak. Konkrétan, hogy a több motor között elosztott teljesítmény lehetővé tesz, hogy egyötödére csökkentsék az energia felhasználását.

További előnye az X-57-nek, megszünteti a szén-dioxid kibocsátást, köszönhetően az akkumulátorainak. Ennek eredménye képen csökkenhet a kereslet az ólom tartalmú üzemanyagok iránt, amelyek még mindig gyakoriak a légi közlekedésben. A fokozott hatékonyság várhatóan csökkenti a működési költségeket, mintegy 40%-kal. Mivel a kevesebb üzemanyag fogyasztás nagy sebességgel társul, a repülési idő is rövidíthető. Nem utolsó szempont az sem, hogy az elektromos motorok jelentősen csendesebbek, ami zajterhelés szempontjából is fontos tényező.

Még több futurisztikus repülőkről az Oggi Magazinban lehet olvasni. www.oggi.hu

süti beállítások módosítása