Hirdetés

Koncepciók

Az Oggi.hu magazin oldalain nem csak a koncepciókról lehet olvasni, hanem megtalálhatóak rajta a tudomány, ezen belül a csillagászat és az űrkutatás, valamint a zöld energia termelésével kapcsolatos legújabb híreket. Ezen a blogon, elsősorban a koncepciók találhatóak meg.

A jövő otthonai

2016.06.11. 08:00 hs68

A tervek egy független, integrált és rugalmas közösségek kialakítását tűzi ki célul, az önellátó családok részére, amit a világon bárhol meg lehet valósítani.

Egy Dán építészeti cég, az EFFEKT elképzelte a jövő lakóközösségét, ahol magunknak termeljük meg a szükséges élelmiszert és az energiát.


regen-falu5.jpg

A ReGen projekt célja:


- az otthonok pozitív energiájúak legyenek,
- magas hozamú ökológiai élelmiszer termelés,
- vegyes megújuló energia előállítása és tárolása,
- a hulladék és a szennyvíz újrahasznosítása,
- erős helyi közösségek kialakítása.
Ez az öt pillére lenne ennek a koncepciónak, az önfenntartó városi öko-közösségeknek, a ReGen falvaknak.

A ReGen település részben választ adna a világ, néhány legégetőbb kihívására - társadalom, pénzügy és környezetvédelem. A tervek egy független, integrált és rugalmas közösségek kialakítását tűzi ki célul, az önellátó családok részére, amit a világon bárhol meg lehet valósítani. A ReGen falu olyan égető kérdésekre is megoldást tud nyújtani, minta növekedő népesség, növekvő urbanizáció, az erőforrások szűkössége, növekvő globális élelmiszerhiány.
Az elektromosságot fotovoltaikus napelemekkel kívánják megtermelni, és a passzív házak fűtése és hűtése ezzel oldják meg. A lakóházak szerves része az üvegház, amiben meg lehet termelni a saját zöldség és gyümölcs szükségleteket. A házak együtt egy "megosztott helyi ökoszisztémát" alkotnak.
A közterek elektromos autó töltőállomásokkal vannak felszerelve, és a közösségi kertekben függőleges aquaponikus gazdálkodás folyik.
A közösségi élet fontos elemei a kommunális étkezők, játszóterek és tanulási központok.

Jelentősen tudja csökkenteni a CO2 kibocsátást és mérsékli a nyomást az önkormányzatokon és ezen keresztül az államon is. Egy jobb modellt mutat, a fenntartható jövő érdekében, ahol meg tudjuk tartani, vagy még javítani is lehet az életszínvonalon. Nem csak környezeti és anyagi értékeket teremt, hanem társadalmit is azáltal, hogy szükségessé teszi a családi és a közösségi összefogást. Újra kapcsolatba kerülnek az emberek a természettel az élelmiszer termelésnek köszönhetően. Az öko-rendszernek hála jelentősen csökken a környezeti terhelés, visszaállítja a környezet magas biológiai sokféleségét a kisebb termelési helyigény miatt.
A technológia már létezik, csak az a kérdés, hogy mikortól hajlandók az emberek ezt használni a mindennapi életben.

Az első ReGren kísérleti települést 2016 nyarán Almere-ben, Hollandiában, 15.500 négyzetméteren kezdik építeni, ahol 100 új otthont építenek. Több helyről érdeklődtek a koncepció után, ezért nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan Svédországban, Norvégiában, Dániában és Németországban megjelennek az újfajta települések, továbbá tervezik megépíteni Kínában, Afrikában és Egyesült Arab Emírségekben is.

A terveket készítették: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Kasper Reimer, Esbjen Jensen, Toni Rubio Soler, Christoffer Gotfredsen, Laura Gobbi, Yulia Kozlova, Lavinia Andreea Marcu, Evgeny Markachev, Weronika Marek, Rikke Aaskov

Az írás az Oggi magazin - Utópista település, amit a nyáron kezdenek építeni - cikkéből való.

regen-falu4.jpg

regen-falu6.jpg

regen-falu7.jpg

süti beállítások módosítása