Hirdetés

Koncepciók

Az Oggi.hu magazin oldalain nem csak a koncepciókról lehet olvasni, hanem megtalálhatóak rajta a tudomány, ezen belül a csillagászat és az űrkutatás, valamint a zöld energia termelésével kapcsolatos legújabb híreket. Ezen a blogon, elsősorban a koncepciók találhatóak meg.

Humanoid robotok a Marsra?

2016.06.13. 08:04 hs68

A NASA 2030-as években szeretné meghódítani a Marsot emberekkel, előtte azonban a humanoid robotok érkeznek, hogy előkészítsék az emberek számára a terepet.

 

A NASA és négy egyetem egy két lábon járó robot (Val) fejlesztésén dolgozik, amivel akár a Marsot is meg lehet hódítani - jelent meg az Oggi Magazinban.
Úgy tervezik a robotot, hogy olyan körülmények között is képes legyen dolgozni, ahol az ember már nem. A tulajdonságának köszönhetően nagy segítség lehet a katasztrófák utáni feltárásban és mentésben is. A tudósok szerint a robot továbbfejlesztett változata eljuthat a Marsra, hogy segítse az ott dolgozó űrhajósok munkáját.
A fején egy sztereó kamera található, amit összekötöttek egy Oculus Rifttel, aminek köszönhetően az irányító a robot szemével láthat. Infraszenzorok segítségével tudja érzékelni a strukturált fényt. A test több pontján helyeztek el kamerákat, és a kezén, lábán pedig érzékelőket - mutatta be Holly Yanco, a lowelli University of Massachusetts professzora.
A robotnak, ha a Marsra szeretnék eljuttatni, autonómnak kell lennie, mert a nagy távolság miatt a távirányítás nem lehetséges.
A robotok nagy segítségére lehetnek az első embereknek, akik meghódítják a vörös bolygón, a szerelések és karbantartásokban - mondta a Northeastern University professzora, Taskin Padir.

A NASA 2030-as években szeretné meghódítani a Marsot emberekkel, előtte azonban a humanoid robotok érkeznek, hogy előkészítsék az emberek számára a terepet.

süti beállítások módosítása