Hirdetés

Koncepciók

Az Oggi.hu magazin oldalain nem csak a koncepciókról lehet olvasni, hanem megtalálhatóak rajta a tudomány, ezen belül a csillagászat és az űrkutatás, valamint a zöld energia termelésével kapcsolatos legújabb híreket. Ezen a blogon, elsősorban a koncepciók találhatóak meg.

Subfire, a természetvédő robot

2016.06.18. 08:00 hs68

A koncepció, egy olyan robotot mutat be, ami a nemzeti parkok védelmét szolgálná, de sok új adathoz jutnának a kutatók is.

A koncepció


Egy olyan robot létrehozása, aminek segítségével a nemzeti parkokban állandóan lehet járőrözni és az elsődleges feladata a tüzek figyelése lenne. A kisebb tüzeket képes legyen eloltani. Ezen kívül, ellenőrizze a levegő minőségét és tartsa szemmel a veszélyes vadállatokat. A robot a Subfire nevet kapta.

 ipad-subfire-1-1.jpg

A működése


A robotot esősorban a nemzeti parkok felügyeletére, és ezen belül a tűz figyelésére fejlesztették ki. Hőkamerákkal és infravörös érzékelőkkel lenne felszerelve, és ha tüzet észlel, azt képes jelenteni a központnak. Fel lenne szerelve egy tűzoltó készülékkel, ami hanghullámok segítségével képes elfojtani a kisebb lángokat, mint az ebben a videóban is láthatjuk.

Már létezik nem egy olyan robot platform, ami két kerékkel képes közlekedni, és a navigációs rendszer sem igényel különleges fejlesztést.
A robotok folyamatosan járnák a park területét, és figyelnék a levegő összetételét. Az elektronikus orr segítségével sok mindent be tudnak azonosítani, mint az erdőtüzet, a vadállatokat. Az adatokat továbbítja a központba, a parkőrségnek.
A roboton elhelyezett mikrofonok segítségével az eltévedt turisták megkeresésében is hatékonyan lehetne használni.

Az robot felhasználásával biztonságosabbá lehetne tenni a nemzeti parkokat, az emberek és az ott élő vadak számára egyaránt. Az összegyűjtött információk (állatok mozgása, levegő elemzése) a tudósok számára is értékes adatokat szolgáltathat.

Tervező: Abhishek Roy

A cikk az Oggi Magazinból való.

ipad-subfire-2.jpg

ipad-subfire-3.jpg

süti beállítások módosítása