Hirdetés

Koncepciók

Az Oggi.hu magazin oldalain nem csak a koncepciókról lehet olvasni, hanem megtalálhatóak rajta a tudomány, ezen belül a csillagászat és az űrkutatás, valamint a zöld energia termelésével kapcsolatos legújabb híreket. Ezen a blogon, elsősorban a koncepciók találhatóak meg.

A fák koronáin közlekedő autó

2016.06.16. 11:53 hs68

A Canopi használata nagyban megkönnyítené a hatalmas erdőkben történő közlekedést. Biztonságosabban lehet utazni a lomkoronákon, mint magában az erdőben.

A koncepció


A Canopi egy ultra könnyű jármű, amelynek a segítségével a fák lombkoronáján lehetne utazni. A tudósok számára lehetne igazán jó megoldás, hogy tudják tanulmányoznia a növény és állatvilágot a fakoronák magasságában a hatalmas erdőkben, mint például az Amazonas vidéke.

ipad-canopi-1_2.jpg

Az ötlet


A tervező olvasott egy cikket, ahol a tudósok Panamában végeztek kutatásokat, és az erdő élővilága volt a célpont. Ott készítettek egy tutajt, amit a lombkoronákon építettek. Nos ez a szerkezet adta az ötletet, a Canopi járműhöz.

A működése


A Canopi nagyon könnyű, de erős kompozit anyagokból lehetne megépíteni. Nagy és nyitható üvegfelületekkel, amiken keresztül lehet mintákat venni, vagy tutajokat kihelyezni.

A Canopi meghajtásáról hat darab 15 kW-os elektromos motor gondoskodna, amik a szerkezet vázához vannak rögzítve. A motor nyomatéka, mérete egyedileg a járműhöz van tervezve. A meghajtást féltengelyeken keresztül kapják a kerekek, amik elég erősek és merevek ahhoz, hogy bírják az igénybevételt.
A kerekek hatalmas gömb alakúak és a levegőnél könnyebb gázzal vannak töltve, ezzel is csökkentve a jármű súlyát. A méretüket lehet változtatni, annak függvényében, hogy milyenek a terepviszonyok a fák tetején. A Canopi 2-6 ember szállítására alkalmas.

A Canopi használata nagyban megkönnyítené a hatalmas erdőkben történő közlekedést. Biztonságosabban lehet utazni a lomkoronákon, mint magában az erdőben. Az Amazonas erdőssége 6.400 km hosszú. Azt hiszem, hogy a tudósoknak nagy segítségére lenne a Canopi, mert a legkisebb károkozással tudnak közlekedni a hatalmas erdőségekben.

Tervező: Juan Garcia Mansilla

A cikket az Oggi Magazinban találtam.

ipad-canopi-2.jpg

ipad-canopi-5_2.jpg

süti beállítások módosítása